woensdag 8 oktober 2008

uitstapje naar Wellington

Weer in Aucland.We zijn een paar dagen naar Wellington geweest. Dat is helemaal in het zuiden van het noorder eiland.Zo'n 600 km van auckland. Dit hebben we gedaan met de trein. Een mooie lange tocht van zo'n 12 uur in de trein.'s morgens om 7.30 uur vertrekt de trein en onderweg worden er iedere keer als er iets moois te zien is,uitgelegd wat het is , hoe het heet, hoe het ontstaan is. Erg interessant, echter ...... bij onze tocht begon hetmet redelijk goed weer, maar naarmate de reis vorderde en de bergen er aan kwamen werd het slechter en slechter.Rond Rotorua, in het midden ongeveer van het eiland begon het heel hard te regenen. Dat was wel jammer andershad je een mooi uitzicht op de bergen (die met sneeuw bedekt zijn). We zijn zo'n 120 bruggen, 40 tunnels en langs een heleboel ravijnen gereden.Ook op het midden van het eiland, waar dus de bergen zijn, hebben ze hier geen tunnels gegraven, maar een spiraalgemaakt. Dat wil zeggen, omdat de trein de bergen in moet en dus moet stijgen , hebben ze met verschillende spiralen een wegomhoog gemaakt (meer rails omhoog). Met de auto hadden we de minispiraal al gezien, maar nu beleefden we hem.De trein maakt dan een soort 2x een 8 om omhoog te komen. Ook was het bezonder; precies op dit punt stopt de trein bijeen klein station. De trein uit Wellington stopt daar ook. De bemanning verwisselt zodat de bemanning weerterug rijdt.In wellington hebben we het Tapapa museum bezocht. Een heel mooi museum (gratis) waar je alles over nieuw zeeland teweten komt; hoe het ontstaan is, hoe de Maories er kwamen (de oorspronkelijke bewoners) , hoe de nederlander Abel Tasman de eilandengroepheeft ontdekt in 1642, hoe James Cook de eilanden herontdekte na 140 jaar (in 1792) , hoe de engelsen handeldreven met de 'inboorlingen' en langzamerhand ook gingen wonen.Ook de 'treaty' (overeenkomst) tussen de maories en de engelsen wordt uitgelegd, dat de engelsen toch een zekere matevan respect voor de oorspronkelijke bewoners hadden en in die overkomst een win-win situatie probeerden te creeeren.Natuurlijk hadden de engelsen een groot voordeel hiervan. Met de komst van de eenvoudige geweren , die de maoriesook bemachtigden en/of kochten, werd er toch ook tussen de onderlinge stammen oorlog gevooerd en menig maorietribe is toen gevallen. Hierdoor zijn het aantal maories sterk verminderd en de engelsen probeerden hier toch door eenverdrag aan te gaan met alle stammen dit bloedvergieten te voorkomen.Zo een klein stukje geschiedenis kan geen kwaad. Ook de geschiedenis en de huidige situatie met het vulcanisme wordt uitgelegd.Wat er zou gebeuren als er een uitbarsting zou komen, hebben ze met video animaties laten zien. erg interessant.
Ook andere gebouwen en plaatsen bezocht, maar het waaide de volgende dag zo hard, dat het vliegveld werd gesloten, en weeigenlijk niet veel konden ondernemen. In de middag een Maritiem museum bezocht en een sleepkabelbaan genomen.Erg interessant allemaal. Met het vliegtuig terug, was wel even lekker, maar ook toen was er nogal veel bewolkingdus hebben we niet veel van het eiland van bovenaf kunnen zien.De reis zit er bijna op. Nog een paar dagen wat in auckland vertoeven en dan as maandag naar Kuala Lumpur. Daar blijven we een dagjeen dan terug naar nederland. Het volgende verslag komt uit nederland.
bob en marianne

1 opmerking:

Unknown zei

Hi Pap & Marianne,

Heel erg bedankt voor deze geschiedenis les ;-)

Het zit er al weer bijna op inderdaad, die weken vliegen zo voorbij...
Maar zo te lezen hebben jullie het erg naar je zin je gehad in N-Z, en ook om even bij Maris te zijn was al heel bijzonder natuurlijk.
Doe nog maar even rustig aan die laatste dagen, want jullie hebben weer een zware reis voor de boeg.

Laat nog maar even weten wanneer jullie precies aankomen op schiphol, wellicht kunnen we jullie dan even hallo-en. (Emma heeft het woordje hallo leren kennen, en zegt dat tegen iedereen)

Tot snel

Sebas
Kirs
Emma